Pankotai Lili, a megváltó

Vagy talán csak annak hiszi magát. Mai hír, hogy pert indít volt iskolája, a Nagy Lajos Gimnázium ellen. Vajon mi lehet ezzel az igazi célja? Sok kérdés merül fel bennem Pankotai Lilivel, talán fogalmazhatok úgy is, mint jelenséggel kapcsolatban. És miért kerül a Pécsi Bohócok közé? A cikk végére kiderül. Mindenesetre ő a talán legkisebb, de minden bizonnyal a legfiatalabb Pécsi Bohóc.

Az első kérdés: mennyire életszerű, hogy egy pécsi gimnazista (kis)lány felmegy Pestre október 23-án, kezében szorongatja nem túl szépirodalmi, inkább új-hullámos, de mindenképp megosztó írását, és a véletlen úgy hozza, hogy a Nagyszínpadon ezt elő is adhatja a Nagyközönségnek? Ki invitálta oda, ki intézte úgy, hogy pont ő, pont ezzel az írással jeleskedjen ezen az ünnepen?

Mit szóltak a szülei? Milyen politikai hozzáállású szülei vannak? Kire szavaztak április 3-án, a tanárnyomorgató, rezsicsökkentés folytatását ígérő Fideszre, mint oly sokan, vagy az Amerikából pénzelt nagyon civil, nagyon független Márki-Zay Péter bácsira? Vagy el sem mentek szavazni, politikamentesek, és ezt az űrt próbálja Lili lányuk pótolni a család meghitt fészkében?

A bohóc attitűd ott tör a felszínre, hogy ekézi Orbán Viktorékat, akik megnyomorítják a pedagógusokat, majd pert indít egy iskola ellen, amely intézmény – mint tudjuk – a pedagógiai alapfeladatok ellátását szolgálja, munkaadója sok alulfizetett és szolidaritásra érdemes pedagógusnak. A pedagógusok képviselik az iskolát, és az iskola a pedagógusokat jeleníti meg szervezett formában, no ezek ellen indul a per.

Az pedig költői kérdés, hogy Pankotai Lili ezzel az egész fellépésével, agressziójával használt vagy inkább sokat ártott az ellenzéknek. Véleményem szerint a fideszes médiadömping nagyon jól fel tudja használni őt is az ellenzék lejáratására, mint annyi mindenkit. Én azt kívánom Lilinek, hogy koncentráljon inkább az érettségi vizsgára, a felvételire, legyen sikeres, találja meg az életben azt, ami igazán boldoggá teszi, csak ha kérhetem őt, ne az irodalommal és a politikával foglalkozzon!

Ajánlott cikkek